marți, 6 septembrie 2016

POCU: lansare ghid consultativ „Curriculum national obligatoriu actualizat pentru învătământul gimnazial”

Ministerul Fondurilor Europene a lansat pe 5 septembrie 2016 în consultare publică ghidul solicitantului „Curriculum național obligatoriu actualizat pentru învățământul gimnazial” cu o alocare totală de 38,25 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU).
 Fondurile europene vor fi utilizate pentru revizuirea curriculumului național obligatoriu pentru învățământul gimnazial, cu accent pe nevoile elevilor din grupurile dezavantajate.

Organizatii eligibile pentru a depune proiecte
Proiectele pot fi depuse de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MECS) şi agențiile, structurile şi organismele aflate în subordinea/coordonarea MENCS, în parteneriat cu entități cu activitate relevantă în domeniul învățământului gimnazial şi vor avea ca scop:
• formare profesională continuă a personalului didactic;
• dezvoltare a curriculum-ului național obligatoriu pentru învățământul gimnazial;
• testare a resurselor didactice aferente curriculum-ului național obligatoriu în unitățile școlare pilot.

Beneficiarii finali ai proiectelor pot fi :
• Elevi (din învățământul preuniversitar, ISCED 2), în special elevi din grupurile vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma, elevi din mediul rural, elevi cu dizabilități, elevi din comunitățile dezavantajate economic
• Experți în dezvoltarea curriculară, autori de manuale școlare sau alte materiale didactice (inclusiv în format digital) relevante pentru implementarea curriculumului revizuit pentru învățământul preuniversitar de nivel gimnazial (ISCED 2)
• Personal didactic din învățământul preuniversitar de nivel gimnazial; personal de sprijin din școli de nivel gimnazial (ISCED 2); personalul partenerilor sociali în educație, inclusiv din ONG-uri
• Manageri școlari din învățământul preuniversitar de nivel gimnazial (ISCED 2)

Se estimeaza ca prin implementarea proiectelor care vor elimina aceste inconveniente vor fi sprijiniti:
• 8.000 de elevi din învățământul preuniversitar, în special elevi din grupurile vulnerabile;
• 2.800 de experți în dezvoltarea curriculară;
• 700 de experți din personalul partenerilor sociali în educație, inclusiv din ONG-uri;
• 50.350 de specialişti din învățământul preuniversitar gimnazial: cadre didactice, manageri școlari, personal de sprijin din școli şi experţi ai organizaţiilor partenere.

Informații despre apelul de proiecte „Curriculum național obligatoriu actualizat pentru învățământul gimnazial”
• apelul sprijină măsura 6.1 „Şcoala – motor de incluziune în zonele defavorizate” din Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei.
• face parte din Axa prioritară. 6. Educație și competențe, Prioritatea de investiții 10.i. Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare; 
Obiectivele Specifice(OS): 
OS 6.3. Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparținând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural/ comunitățile dezavantajate socio-economic; 
O.S.6.5. Creșterea numărului de oferte educaționale orientate pe formarea de competențe și pe utilizarea de soluţii digitale/de tip TIC în procesul de predare; şi 
O.S.6.6. Îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul pre-universitar în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli incluzive.

Mai multe detalii despre această linie de finanţare găsiți AICI.


MFE așteaptă propunerile, sugestiile sau recomandările privind ghidul solicitantului „Curriculum național obligatoriu actualizat pentru învățământul gimnazial”, până la data de 9 septembrie 2016, pe adresa: ghid.gimnaziu@fonduri-ue.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu