joi, 22 septembrie 2016

A fost lansat apelul „SOLIDAR — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”

Potrivit anuntului publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, a fost lansat apelul „SOLIDAR — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”, cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU), primul dintr-o serie de apeluri dedicate economiei sociale.

Peste 200 de întreprinderi de economie sociala (persoane juridice apartinând uneia dintre categoriile prevazute în Legea nr. 219/2015 privind economia sociala) vor obtine fonduri europene cu o valoare cuprinsa între 40.000 si 100.000 de euro, sub forma de ajutor de minimis.

Solicitanti eligibili:
• Societatile cooperative de gradul I;
• Cooperativele de credit;
• Asociatiile si fundatiile;
• Casele de ajutor reciproc ale salariatilor, respectiv ale pensionarilor;
• Federatiile si uniunile persoanelor juridice de tipul celor mentionate mai sus;
• Orice alte categorie de persoana juridica
Solicitantii trebuie sa fie atestati sau în curs de atestare ca întreprindere sociala cf. Legii economiei sociale 219/2015
Pentru a beneficia de sprijin, o entitate de economie sociala trebuie sa aiba un grup tinta minim de 10 de persoane (persoanele ce îsi desfasoara activitatea în întreprinderi de economie sociala existente: personal angajat, membri, voluntari).

Depunerea proiectelor prin intermediul sistemului informatic MySMIS 2014, se poate face începând cu data de 21 septembrie 2016 si se încheie în data de 14 noiembrie 2016, ora 16:00.

Informatii despre atestarea întreprinderilor sociale si certificarea întreprinderilor sociale de insertie
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a finalizat normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii privind economia sociala. În baza acestor norme, întreprinderile cu vocatie sociala vor putea sa obtina un atestat de întreprindere sociala, de la compartimentul de Economie Sociala din cadrul Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, pâna la sfârsitul acestui an.
MMFPSPV a înfiintat un compartiment dedicat economiei sociale, care functioneaza în cadrul Directiei Politici de Ocupare Competente si Mobilitate Profesionala. Acesta se ocupa de elaborarea politicilor si strategiilor în domeniul economiei sociale, promovarea si sprijinirea întreprinderilor sociale si, de asemenea, furnizeaza informatii specifice persoanelor fizice si juridice interesate, la adresa unica de contact intreprinderisociale@mmuncii.ro.
Compartimente specializate de economie sociala existente la nivelul ANOFM si a fiecarei agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca se vor ocupa de atestarea întreprinderilor sociale si acordarea marcii sociale.
Pentru obtinerea atestatului de întreprindere sociala si a marcii sociale, persoanele juridice de drept privat interesate vor putea depune sau transmite prin posta o cerere adresata compartimentelor de economie sociala înfiintate în cadrul Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, care vor elibera atestatul sau certificatul, dupa caz, în termen de 30 de zile de la solicitare.

Informatii despre apelul de proiecte „SOLIDAR — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”
Apelul face parte din Axa prioritara 4. Incluziunea sociala si combaterea saraciei, Prioritatea de investitii 9v. Promovarea antreprenoriatului social si a integrarii vocationale în întreprinderile sociale si economia sociala si solidara pentru a facilita accesul la ocuparea fortei de munca, Obiectiv specific 4.16. Consolidarea capacitatii întreprinderilor de economie sociala de a functiona într-o maniera autosustenabila.

Tipuri de activitati/actiuni eligibile în cadrul prezentului apel:
• Consiliere, mentorat si formare (profesionala si/sau în domeniul social) si dezvoltarea abilitatilor persoanelor implicate în întreprindere;
• Servicii de consultanta pentru dezvoltarea întreprinderii;
• Dezvoltarea capacitatii de productie, furnizare de bunuri, executie de lucrari si/sau prestare de servicii a întreprinderii, inclusiv prin identificarea si/sau dezvoltare de piete de desfacere;
• Promovarea vizibilitatii întreprinderii sociale /a întreprinderii sociale de insertie, a marcii sociale si a atestatului de întreprindere sociala;
• Accesibilizarea locurilor de munca în functie de nevoile persoanelor si adaptarea locului de munca la capacitatea persoanei;
• Transferul de know-how cu alte comunitati si cu actori relevanti la nivel de tara sau din alte State Membre ale Uniunii Europene;
• Activitati de dezvoltare a misiunii sociale a întreprinderii, retele de sprijin si de cooperare, diseminarea de bune practici;

Aceasta linie de finantare sprijina masura 24.4 din Pachetul National Antisaracie, adoptat de Guvern în februarie 2016.

Economia sociala este un sector în ascensiune în România, dar se situeaza înca mult sub cel din statele membre UE. În România, ponderea angajatilor în sectorul economiei sociale este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%.

Printre problemele pe care întreprinderile de economie sociala le adreseaza sunt: saracia si excluziunea, marginalizarea, lipsa accesului la servicii (sociale, medicale, financiare, etc.) sau la piete pentru micii producatori si lucratori, lipsa oportunitatilor pe piata muncii pentru persoane fara calificare profesionala, degradarea mediului înconjurator.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu