vineri, 16 septembrie 2016

POCU: ghid consultativ „Stagii de practica pentru elevi si studenti, în sectorul agroalimentar, industrie si servicii”

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat pe data de 16 septembrie în consultare publica Ghidul Solicitantului „Stagii de practica pentru elevi si studenti, în sectorul agroalimentar, industrie si servicii”, cu o alocare totala în valoare de peste 47,8 mil. euro din Programul Operational Capital Uman (POCU).
Fondurile europene sunt alocate pentru programe de învatare la locul de munca destinate elevilor din învatamântul gimnazial si liceal si persoanelor din învatamântul post-liceal, inclusiv scoli de maistri, în vederea cresterii numarului absolventilor care îsi gasesc un loc de munca.

Un proiect selectat poate primi între 75.000 si 500.000 euro, iar perioada maxima de implementare este de 24 de luni.

Actiunile vizate sunt parteneriate între unitati de învatamânt si companii pentru practica platita din fonduri europene.
Sunt eligibili(e) pentru a depune proiecte:
o MECS si structuri/agentii/organisme relevante, subordonate/coordonate de catre acesta;
o Institutii de învatamânt superior publice si private, acreditate;
o Angajatori (în calitate de parteneri de practica);
o Asociatii profesionale;
o Camere de comert si industrie;
o ONG-uri;
o Furnizori publici si privati de orientare si consiliere profesionala.

Pentru propunerile de proiecte care vizeaza învatarea la locul de munca în sectorul agro-alimentar, solicitantii si parteneri eligibili sunt:
o Inspectorate Scolare Judetene (ca structuri în subordinea MENCS)
o Institutii de învatamânt superior publice si private, acreditate (care scolarizeaza pentru specializari din sectorul agro-alimentar)
o Asociatii profesionale din sectorul agro-alimentar
o Angajatori, în calitate de parteneri de practica:
-   Întreprinderi din sectorul agricol;
-   Întreprinderi mici din sectorul alimentar;
-   Societati cooperative agricole;
-   Fermieri, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate
O ONG, în calitate de parteneri de practica, respectiv:
-   Cooperative agricole;
-  Organizatii de producatori si grupuri de producatori din domeniul agro-alimentar, cu personalitate juridica, constituite în baza legislatiei nationale

Grupul tinta vizat
o Elevi
o Elevi  din scolile post-liceale/de maistri organizate la nivelul unitatilor de învatamânt
o Studenti

Acest program va veni in sprijinul a numeroase companii care au dezvoltat capacitati de productie in Romania si care mai nou nu isi gasesc angajati. “Exista initiative prin care companii importante si-au propus sa investeasca direct în pregatirea practica a absolventilor. Banii europeni trebuie sa încurajeze aceste practici”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului sunt asteptate pâna la data de 30 septembrie 2016 la adresa: stagii.practica@fonduri-ue.ro.


***
„Stagii de practica pentru elevi si studenti în sectorul agroalimentar, industrie si servicii” face parte din Axa prioritara 6 Educatie si competente, Prioritatea de investitii 10.IV. Sporirea relevantei pe piata fortelor de munca, a educatiei si a sistemelor de formare, facilitarea tranzitiei de la educatie la piata fortelor de munca si consolidarea formarii si a sistemelor de formare profesionala, precum si a calitatii lor, inclusiv prin mecanisme de anticipare a competentelor, adaptarea programelor de învatamânt si instituire si dezvoltarea unor sisteme de învatare la locul de munca, inclusiv a unor sisteme de învatare duala si programe de ucenicie.

Obiectivul specific 6.13. Cresterea numarului absolventilor de învatamânt tertiar universitar si non universitar care îsi gasesc un loc de munca urmare a accesului la activitati de învatare la un potential loc de munca / cercetare / inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC si domeniile de specializare inteligenta conform SNCDI.

Obiectivul specific 6.14. Cresterea participarii la programe de învatare la locul de munca a elevilor si ucenicilor din învatamântul secundar si tertiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC si din domeniile de specializare inteligenta conform SNCDI.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu