joi, 8 septembrie 2016

Ghid consultativ „Diaspora Start-Up” – program pentru finantarea românilor din strainatate interesati sa porneasca o afacere in tara

Pe 8 septembrie 2016 Ministerul Fondurilor Europene, împreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni, au lansat în consultare publica Ghidul Programului „Diaspora Start-Up”. Finantarea, în valoare de 30 milioane euro, este realizata prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020 si are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului în rândul cetatenilor români din diaspora si a celor recent reîntorsi în tara.

Schema de antreprenoriat vizeaza crearea unei oportunitati de reîntoarcere în România pentru cei care doresc sa valorifice abilitatile (antreprenoriale si/sau profesionale) dobândite în strainatate prin deschiderea unei afaceri în tara.

În prima etapa a proiectului, administratorii de grant depun propunerile de proiecte în valoare de maxim 5.000.000 euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subventii pentru lansarea afacerilor în tara.
În cea de-a doua etapa, cetatenii români eligibili, care doresc sa îsi înfiinteze o companie, pot accesa fonduri în valoare maxima de 50.000 de euro prin intermediul administratorilor de grant.
Programul include doua categorii de solicitanti, aferente celor 2 etape de accesare:
• Etapa 1: administratori de schema de antreprenoriat, care pot fi autoritatile publice locale, camerele de comert, furnizorii de servicii de formare profesionala continua (FPC), organizatii sindicale si patronale, asociatii profesionale si ONG-uri;
• Etapa 2: cetateni români (cu vârsta minima de 18 ani) care fac dovada rezidentei sau a domiciliului în strainatate pe durata a cel putin 1 an în ultimii 3 ani si doresc sa deschida o companie în România, prin accesarea ajutorului de minimis. Acestia mai trebuie sa faca dovada unei experiente antreprenoriale în strainatate sau a specializarii, prin cursuri sau experienta profesionala, în domeniul vizat. Cetatenii români din diaspora pot primi prin intermediul administratorilor de schema un grant de maxim 40.000 de euro, în doua transe, plus 10.000 de euro prima de relocare în tara.

Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului „Diaspora Start-Up” sunt asteptate pâna la data 23 septembrie 2016 la adresa: diaspora@fonduri-ue.ro. Detalii despre program pot fi consultate AICI.
***
Despre „Diaspora Start-up”
În acord cu prevederile POCU 2014-2020, sunt considerate eligibile activitatile care urmaresc încurajarea antreprenorialului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea înfiintarii de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbana. Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu exceptia regiunii Bucuresti - Ilfov.
Persoanele selectate în vederea finantarii planului de afacere vor primi într-o prima faza o subventie în valoare de maxim 10.000 de euro, ca prima de relocare. La momentul semnarii contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primeste 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima transa de finantare.
A doua transa de finantare va fi acordata daca antreprenorul realizeaza venituri brute echivalente cu 30% din valoarea primei transe.

Diaspora Start-up face parte din Axa prioritara 3 - Locuri de munca pentru toti, Prioritatea de investitii 8iii - Activitati independente, antreprenoriat si înfiintare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi si a unor întreprinderi mici si mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. - Cresterea ocuparii prin sustinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu