sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Ghidul Solicitantului Conditii Specifice “Sprijin pregătitor pentru animarea comunitătii din cadrul oraselor cu populație de peste 20.000 de locuitori”, Etapa I-a

Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Capital Uman a publicat Ghidului Solicitantului Conditii Specifice “Sprijin pregătitor pentru animarea comunitătii din cadrul orașelor cu populație de peste 20.000 de locuitori”, Etapa I - Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locala (SDL) si pentru înființare GAL nou/ adaptare GAL deja înființat la cerințele DLRC pentru perioada de programare 2014-2020, AP 5/ PI 9.vi/ OS 5.1/ Sprijin pregătitor, varianta revizuita în urma procesului de consultare publica.

Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) este noul instrument de dezvoltare teritorială propus de Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020 în vederea combaterii sărăciei și a excluziunii sociale, de la nivel urban, prin stimularea implicării comunitătilor în dezvoltarea locală, prin formarea unui parteneriat local si implementarea unor strategii integrate de dezvoltare locală.
DLRC se adresează unor teritorii subregionale specifice, fiind gestionată de comunitate prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), formate din reprezentanți ai sectorului public și privat, precum și ai comunităților, atât a celor marginalizate, cât și a celor nemarginalizate ce promovează interesele socio-economice locale.

În acord cu prevederile POCU, mecanismul de implementare a DLRC cuprinde structurarea metodologiei comune de implementare în 3 etape.
Etapa I, la care se refera ghidul publicat, este intitulata “Apelul pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală (SLD) si pentru înfiintare GAL nou / adaptare GAL deja înfiintat la cerintele DLRC pentru perioada de programare 2014-2020".
In aceasta etapa vor fi selectate zonele urbane marginalizate (ZUM). Vor fi eligibile doar zonele in care exista un acord partenerial DLRC între actorii relevanți: ex. o autoritate publică locală, societatea civilă (ex. ONG sau grup de ONG-uri, cu activitate specifică măsurilor ce vizează comunitățile defavorizate etc) și/sau operator economic / operatori economici, și reprezentanți ai grupurilor țintă definite în strategie cu rezidenta / care locuiesc în teritoriul GAL și care demonstrează că pot aduce o valoare adăugată (eg. tineri, minorități, persoane dezavantajate, vulnerabile etc).

Autoritatea publică locală, în colaborare cu ceilalți membri ai parteneriatului, va pregăti o cerere de finanțare ce va include: activitătile necesare elaborării strategiei de dezvoltare locală, planului de acțiune și a listei operatiunilor/proiectelor si înfiintării GAL-ului nou/ adaptării GAL-ului deja constituit. În cazul în care structura GAL a fost deja constituită, fără a exista o strategie, va trebui să elaboreze cererea de finantare pentru realizarea strategiei, demonstrând că are capacitatea administrativă pentru gestionarea cererii de finanțare.
Pentru această etapă, POCU va pune la dispoziție sumele necesare ex: constituirii GAL-ului nou / activării celui deja înfiintat si derulării activităților premergătoare elaborării strategiei de Dezvoltare Locală, inclusiv animarea partenerilor locali; elaborării de studii ale zonei vizate; asigurării costurilor legate de elaborarea strategiei locale de dezvoltare, inclusiv costurile de consultanță si costurile pentru acțiuni legate de consultările cu părțile interesate; asigurării costurilor administrative ale autorității publice locale care solicită sprijin pentru pregătire.

Abordarea dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunitătii poate fi adoptată pentru teritorii foarte variate. De exemplu, în orasele mai mari, candidatele pentru DLRC ar fi cartierele urbane defavorizate, însă abordarea poate fi aplicată si în alte zone urbane (de exemplu zone cu anumite tipuri de locuințe/ locuire, zone supuse unor schimbări de ordin industrial, zone ce
prezintă anumite probleme de mediu). Poate fi folosită într-un singur cartier sau în mai multe cartiere afectate de probleme similare.
DLRC se va concentra în principal asupra zonelor urbane marginalizate. Decizia referitoare la delimitarea exactă a zonelor aparține totuși grupurilor de acțiune locală,  asigurându-se astfel respectarea condițiilor locale și a scopurilor strategiei locale.
Punctul de plecare îl reprezintă viziunea privind dezvoltarea strategică, ce are la bază o analiză a nevoilor și a problemelor pe care încearcă să le elimine.

Grupul de Acțiune Locală (GAL) poate fi format din: reprezentanți ai sectorului public (ex. Autorități publice locale în baza unei Hotărâri de Consiliu Local, consilii județene, etc), sectorului privat (ex. operatori economici, cooperative, furnizori de servicii, instituții de credit, etc.) și ai societății civile (ex. actori sociali relevanți, furnizori de servicii sociale în condițiile legii, ONG-uri, asociații, inclusiv asociații de locatari, fundații, unități de cult, etc.), și posibil reprezentanți ai grupurilor țintă definite în strategie cu rezidența/ care locuiesc în teritoriul GAL și care demonstrează că pot aduce o valoare adăugată (eg. tineri, persoane aparținând minorității roma, persoane dezavantajate, vulnerabile etc.).

În componența GAL-urilor trebuie să se asigure respectarea principiului conform căruia niciun partener sau grup de interese să nu fie majoritar (nici un grup de interese nu trebuie să dețină mai mult de 49% din drepturile de vot).
GAL se va organiza juridic în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată prin Legea nr. 246/2005.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului si contribuția minimă a solicitantului
Potrivit ghidului publicat valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu poate depăși echivalentul în lei a maxim 70.000 €, calculat la cursul Inforeuro aferent lunii septembrie 2015.

Contributia eligibilă minimă a solicitantului: intre 2% si 8% in functie de tipul beneficiarului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu