joi, 15 decembrie 2016

Lansare în consultare publica: Ghid „Viitor pentru tineri (II)” - Integrarea durabila pe piata muncii a tinerilor NEET din regiunile Bucuresti-Ilfov, NE, NV, V, SV Oltenia

Pe data de 14 decembrie 2016 Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publica ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte „Viitor pentru tineri (II)” - Integrarea durabila pe piata muncii a tinerilor NEET din regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia. Valoarea fondurilor alocate pentru acest apel va fi de 236.338.443 euro din Programul Operational Capital Uman (POCU).
Ghidul Solicitantului pentru apelul aferent regiunilor de dezvoltare Centru, Sud-Muntenia si Sud-Est a fost lansat în consultare în 9 decembrie 2016.

Proiectele ce vor fi sprijinite în cadrul acestei linii de finantare vizeaza tinerii cu vârsta între 16 si 24 de ani care nu îsi continua educatia sau formarea, nici nu sunt angajati (NEET).
Finantarea nerambursabila maxima pentru un proiect din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia va fi de 5 milioane euro, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect din regiunea Bucuresti-Ilfov va fi de 2 milioane euro.
Tinand cont de volumul fondurilor alocate prin aceasta masura, probabil se vor finanta cel putin 50 de proiecte.

Obiectivele urmarite prin aceasta linie de finantare sunt:
  • Cresterea ocuparii tinerilor NEETs someri cu vârsta între 16 -24 ani, înregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta în regiunile eligibile (Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia).
  • Îmbunatatirea nivelului de competente, inclusiv prin evaluarea si certificarea competentelor dobândite în sistem non-formal si informal al tinerilor NEETs someri cu vârsta între 16 -24 ani, înregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta în regiunile eligibile (Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia).

Activitatile eligibile vor fi:
1. Participarea la programe de formare profesionala personalizate în vederea corelarii ofertei de competente cu cerintele pietei muncii
2. Evaluarea si certificarea pentru recunoasterea competentelor dobândite în context informal si non-formal
3. Auto-ocupare si antreprenoriat
4. Programe de ucenicie si stagii prin acordarea de sprijin financiar angajatorilor
5. Alte masuri destinate dezvoltarii autonomiei lucratorilor NEETs defavorizati-ajutor de stat pentru angajatori
6. Diseminarea informatiilor necesare pentru accesarea masurilor disponibile în cadrul schemelor nationale prevazute prin Legile 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare
7. Pregatire pentru si integrarea socio-profesionala la noul loc de munca
8. Furnizarea serviciilor suport în vederea integrarii socio-profesionale a tinerilor NEETs încadrati în categoriile „greu ocupabil” si „foarte greu ocupabil”
9. Actiuni de promovare si animare a tinerilor NEETs

La prima vedere aceasta linie de finantare pare extrem de atractiva pentru furnizorii de formare si cei de de servicii de ocupare, dar exista si o mare provocare deoarece beneficiarii vor trebui sa se asigure ca grupul tinta va cuprinde cel putin:
- 60% - tineri NEET in categoriile 3 si 4 de profilare, respectiv ”Greu ocupabil” si ”Foarte greu ocupabil”
- 40% - tineri NEET femei.

Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului „Viitor pentru tineri (II)” — Integrarea durabila pe piata muncii a tinerilor NEET din regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia” sunt asteptate pâna la data de 29 decembrie 2016, ora 15:00, la adresa: NEETs@fonduri-ue.ro.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu