marți, 4 august 2020

Lovitura pe care POCU se pregăteste să o dea Asociatiilor si ONG-urilor care vor să contribuie la dezvoltarea economiei sociale

Discriminări ale angajatilor IMPUSE de POCU prin Ghidul Solicitantului? Este întrebarea pe care încep să si-o pună multi dintre cei care lucrează ca experti în cadrul proiectelor finantate prin POCU.

În timp ce în sistemul public toti angajatii sunt plătiti pentru activitatea pe care o desfăsoară si pentru orele lucrate, unul din programele importante din România ar putea crea indirect discriminări între angajati, impunând obligativitatea desfăsurării unor activităti neplatite după finalizarea proiectelor.
Cel mai nou exemplu este Ghidul Solicitantului – CONDIȚII SPECIFICE - Sprijin pentru înfiintarea de întreprinderi sociale în mediul rural, AP 4/PI 9.v/OS 4.16, care acum se află în faza de consultare publică. 

La pagina 19 apare o prevedere foarte “interesantă”:
Administratorul schemei de antreprenoriat are obligatia de a asigura sustenabilitatea întreprinderilor sociale sprijinite pentru o perioadă de minim 6 luni de la finalizarea etapei II, în afara perioadei de implementare a proiectului. Sustenabilitatea întreprinderilor sociale este îndeplinită doar atunci când întreprinderile sociale sprijinite functionează minim 6 luni ulterior finalizarii implementarii proiectului, dupa finalizarea implementării planurilor de afaceri in cadrul etapei II, și asigură menținerea locurilor de muncă în parametrii asumați prin Planul de afaceri (normă de lucru, nivel salarial etc). Monitorizarea asigurării sustenabilitătii întreprinderilor sociale sprijinite se realizează de către administratorul schemei de antreprenoriat iar cheltuielile generate de activitatea de monitorizare a întreprinderilor în perioada de sustenabilitate de 6 luni nu sunt eligibile la rambursare prin proiect.
Nerespectarea prevederilor din Ghidul Solicitantului Conditii Specifice cu privire la păstrarea locurilor de muncă asumate prin planul de afaceri în parametri asumați prin Planul de afaceri (norma de lucru, nivel salarial etc) constituie motiv pentru recuperarea integrală sau partiala a ajutorului de minimis acordat. 

Potrivit Art. 5. [egalitatea de tratament] din Codul Muncii, “În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii”. Normal este ca acest principiu al egalitătii de tratament fată de toti salariaţii să se refere nu numai la angajatii unei companii sau ai unei institutii ci la toti angajatii din România. Si totusi AM POCU, care coordoneaza Programul Operațional Capital Uman, un program care promovează dezvoltarea capitalului uman si egalitatea de sanse si tratament, fortează potentialii aplicanti să apeleze la solutii care ar putea încălca aceste principii.

Astfel o parte din persoanele care vor fi implicate în implementarea unui proiect finantat prin AP 4/PI 9.v/OS 4.16 vor fi nevoite să lucreze 6 luni neplătite, ceea ce contravine Codului Muncii.
Potrivit ghidului cheltuielile generate de activitatea de monitorizare a întreprinderilor în perioada de sustenabilitate de 6 luni nu sunt eligibile la rambursare prin proiect.

Într-adevar, conform aceluiasi Ghid supus consultării publice, cei care îsi doresc să devină administratori trebuie să sustină ei financiar activitatea din aceste 6 luni, adică să plătească salariile pentru cei care se vor ocupa de monitorizare. Din păcate în astfel de proiecte se implica ONG-uri si Asociatii sau entități ale economiei sociale care nu fac afaceri si care obtin foarte greu venituri suplimentare pentru a sustine cheltuieli diferite cheltuieli în cadrul proiectelor.

Cu alte cuvinte, AM POCU, care SPRIJINĂ ECONOMIA SOCIALĂ SI EGALITATEA DE TRATAMENT intentionează să impună anumite conditii contrare scopurilor declarate. 

Intrebarea care se pune este, dacă angajatii AM POCU ar fi dispusi să muncească 6 luni neplătiti, sau dacă conducerea AM POCU este dispusă să pornească niste afaceri, care să genereze surplus, din care să finanteze angajatii lor pentru a lucra 6 luni la monitorizarea unui proiect încheiat. 

UNDE ESTE EGALITATEA DE TRATAMENT? 

OARE SUSTINE CU ADEVĂRAT AMPOCU ECONOMIA SOCIALĂ SAU DORESTE SĂ LEGE O FUNIE DE GÂTUL CELOR CARE SUSTIN ECONOMIA SOCIALĂ IN ROMANIA?

 

.